Chocolates and dreams

Chocolates and dreams

21 January 2018

Provocarea 30 zile fara zahar.

Am mai avut provocari de cate o luna fara zahar si in trecut, tin minte ca ma simteam mai bine cand nu mancam zahar asa ca vreau sa incep si acum o provocare in care sa nu consum zahar pentru o luna de zile.
Din comert cumpar doar ciocolata in rest checuri/prajituri fac acasa din ingrediente bio dar zic eu ca organismului meu i-ar prinde bine sa aiba un moment de respiro, o luna fara zahar in care sper sa mai scada nivelul de inflamatie din organism si poate acest lucru sa se reflecte si la nivelul tenului meu care sufera de afectiune dermato.
Zaharul poate contribui/exacerba afectiuni dermato, hraneste candida si bacteriile rele, imbatraneste prematur tenul, motive numai bune pentru a reduce zaharul alb.
Asadar luna aceasta nu voi consuma zahar alb/brun, nu voi consuma dulciuri gatite cu zahar alb/brun dar nu voi consuma nici dulciuri gatite cu miere sau zahar de cocos pentru ca vreau sa imi ofer o pauza si de la deserturi, singurele exceptii pe care le voi accepta sunt mierea din ceaiul verde si un strop de sirop de artar in terciul de ovaz, iar exceptiile acestea le permit deoarece nu sunt dulciuri propriu zise in sensul de desert, terciul de ovaz este un mic dejun sanatos si fibrele din ovaz elibereaza lent zaharul in sange astfel ca glicemia nu este afectata din cauza siropului de artar bio iar mierea este din Ro, este o miere neprocesata cu multiple beneficii asa incat obiceiul de a indulci ceaiul verde cu miere neprocesata nu este unul nociv precum a bea cafea indulcita cu zahar alb.
Luna aceasta imi propun sa incarc bateriile organismului meu atacand problema pe doua planuri, o data eliminand zaharul si a doua oara incorporand cat mai multi antioxidanti in dieta asa ca voi bea zilnic fie un suc proaspat stors din morcovi si mere, fie un smoothie din fructe de padure.
Ce ziceti, sunteti interesate sa spuneti NU zaharului pentru o luna de zile? :)









24 comments:

  1. Eu deja am eliminat zaharul brun din cafea pentru ca nu mai beau cafea. La 1-2 ceaiuri din plante pe saptamina pun cite o lingurita de miere poliflora de buna calitate, nu de la magazin. Dupa luni de zile de abstinenta, am inceput de vreo saptamina sa maninc un patratel de ciocolata amaruie pina in ora 12 ziua, daca uit si trec de aceasta ora nu mai maninc, deoarece, imi compromit somnul de noapte.Fac si dulciuri de casa dar nu chiar asa des. Imi e dor de cornulete de casa cu umplutura de nuca ca n-am mai facut de mult timp. Am mincat vreo 3-4 cornulete ieri seara la ziua unei prietene, dar erau de cofetarie si umplute cu rahat !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nici eu nu mai beau cafea de ani de zile, am inceput acum sa cochetez cu o cafea bio decofeinizata prin metode naturale, nu solventi, dar de baza este ceaiul verde. Vai Geta, credeam ca sunt singura cu somnul atat de sensibil..nici eu nu pot sa mananc ciocolata amaruie tarziu pt ca sigur-sigur o sa-mi sara somnul, uff..de altfel asta este motivul pt care am ales cafea decofeinizata si nici din asta nu pot bea zilnic deoarece imi afecteaza somnul..ceaiul verde trebuie si el baut pana in 12 la pranz..
      Si eu am tot facut dulciuri dar vreau sa iau o pauza acum.

      Delete
  2. Imi plac dulciurile, deci... spun "nu" la "fara zahar". :)
    Poate parea ciudat, dar are efect. Pentru ca de cand ma stiu am mancat foarte multe dulciuri mi-a zis cineva ca dupa ce fac exces sa iau o lingurita de zeama de la muraturi pentru "echilibrare". Si la mine functioneaza - niciodata nivelul glicemiei nu a fost peste... limita admisa (care azi e mai mica decat acum vreo 20 de ani). :)
    Succes si sanatate iti doresc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..pana la urma e un NU si asta pe care il alegi tu :)))
      Si mie imi plac mult dulciurile, ma intreb daca sunt persoane carora sa nu le placa dulciurile? :) La mine functioneaza un pic de sare cand fac exces, poate ca lingurita aia cu zeama de muraturi functioneaza taman datorita sarii, cine stie..Nivelul glicemiei este bun, deci nu glicemia in sine imi face probleme.

      Delete
  3. Nici eu nu pot fara zahar! Imi tb lacafea!:)
    Consumat cumasura, e o sursa de energie, si nu pot sta o luna pe repaos!
    Insa noi avem desert doar la ocazii speciale,asa ca zaharul nu e o problema mare!
    Spor la fara zahar sa ai!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu beau ceai verde cu miere asa ca m-am scos :))
      Indubitabil ca este sursa de energie, insa am remarcat ca o lingurita de miere are alt efect asupra organismului meu spre deosebire de o lingurita de zahar alb.

      Delete
  4. Nu cred ca as rezista :) Sunt nevoita sa fac cate un chec sau alta prajitura de casa fiindca am doi baieti pofticiosi si prefer sa le prepar eu, decat sa le cumpere de la cofetarie. Pun mai putin zahar si folosesc miere si sirop de artar, dar la sfarsit gust si eu o bucatica :)
    Iti urez succes la " dezintoxicare ", Luiza !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei, eu am rezistat, de doua ori am mai tinut cate o cura din asta fara zahar si ma simteam mai bine.
      Si eu fac checuri pt pachetul sotului, la fel si eu pun mai putin zahar, fac banana bread care are nevoie de putin zahar ca deja e dulce de la banane dar uite ca luna asta nu o sa gust din ce fac pt sot :))

      Delete
  5. Pentru mine este chiar ușor fiindcă nu am dezlegare la dulciuri de nici un fel. Să fii sigră că te vei simți mai bine după această cură! Cu totul alături de tine,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, sunt sigura ca imi va prinde bine aceasta cura, sper ca si dupa aceasta luna sa reduc consumul de dulce.
      Mersi Marta!

      Delete
    2. Am mîncat o literă, nu mă pot abține, corect: sigură.

      Delete
  6. Mereu am fost de parerea ca moderatia este o metoda mai buna decat abtinerile totale.
    Si a nu manca zahar alb si faina alba pentru sanatate, cred ca e foarte bine, pe termen lung, nu doar o luna de zile. Daca adaugi ceva gym. zilnic cred ca e perfect!

    Spor in tot ceea ce faci. Si succes in aceasta decizie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc Suzana!
      Zaharul alb ultraprocesat l-am inlocuit cu zahar bio, nu e la fel de procesat, nici la fel de alb si nici nu are acelasi gust dar in final tot zahar este..in toate trebuie masura, am miere buna, netratata dar si din asta daca consum mult ma apuca moleseala, deci e bine sa reducem zaharul, chiar si cel din indulcitori sanatosi precum mierea.

      Delete
  7. Fara sa imi propun asa ceva, am reusit sa scap de "zahar" - aveam un moment zilnic, pe la 14-15 cand cautam ciocolata disperata prin birou. Nu mancam mult (o cioco neagra pe luna) dar ma enerva ideea de "dependentza", starea aia cand
    parca lispeste ceva.
    Si am reusit.
    Mai pun miere in ceai - o data pe luna beau ceai. Mai pun miere in limonada, 1-2 ori pe luna, in special daca am musafiri. In rest beau apa simpla (foarte rar suc de portocale). Cafea de multi ani nu am mai baut.
    Mai fac biscuiti sau deserturi (1-2-3 ori pe luna, tot functie de musafiri, si aici am scos zahar si adaugat o lingura de miere zaharisita, deci e lingura zdravana, cu varf). Mai trist e ca daca nu fac, colocatarii se duc sa cumpere si vin cu cine stie ce acasa :D :D

    ReplyDelete
  8. Supeeeer! Am inceput deja de pe 1 ianuarie, adica am taiat zaharul procesat. De vreo cateva zile am taiat si inlocuitorii de zahar, chiar si mierea. Ma simt foarte bine, pana acum nu am avut mari probleme. Am avut pofte de dulce cu cateva zile in urma dar mi-au trecut.

    Succes! Sa vedem dupa astea 30 de zile cum e tenul tau.

    Meli

    ReplyDelete
  9. te felicit pentru că îţi propui ceva care să te ajute !!! ai voinţă !!!
    la mine nu merge fără dulciuri - am nevoie de multă energie pentru a depune efort muncind mult prin gospodărie ! când fac o pauză, caut o felie de ceva dulce sau cafeaua (mami o face prea dulce...) şi imediat îmi revin şi plec iar la muncă... azi am muncit cam multe ore, nu am avut timp să mai gust câte ceva, iar acum, când îţi scriu mă delectez cu un dulce... ştiu că iarna mă îngraş, iar vara slăbesc... aşa funcţionez eu... acum vreo 4 ani, am lucrat câteva luni în bucătăria unui restaurant - cam multe ore...- şi colegii când vedeau că îmi cedează organismul de atâtea ore de efort, îmi păstrau ceva dulce şi îmi reveneam, putând continua apoi munca...
    te pup şi îţi doresc mult spor în ceea ce îţi doreşti !

    ReplyDelete
  10. mult succes!
    eu nu consum zahar (avem in casa doar zahar brun bio) chiar de loc! Beau cafeaua fara zahar iar dulciuri, mananc doar ocazional. Ceea ce consim zilnic sunt fructe muuulte. De aici imi iau eu doza de zahar - din mere, gutui, banane, portocale, grapfruit...
    O luna vesela si incununata de succes!

    ReplyDelete
  11. As fi interesată, dar nu pot acum, am o perioadă stresanta si imi fac cîte o ceasca de cacao cu lapte si zahar ( brun nerafinat si dimineata si seara. Credeam ca doar sotul e asa sensibil ca nu doarme de la ciocolată seară sau cafea dupa prânz.

    ReplyDelete
  12. Hei Luiza, buna. Cum merge fara zahar? Rezisti cu brio, iti e greu, usor, cum e? Eu am implinit ieri o luna fara zahar. Continui ca ma simt foarte bine. Am mancat un pic de miere ieri, asa de bucurie si a fost foarte buna. Mi s-a parut duuulce rau. Succes pe mai departe!(Meli)

    ReplyDelete
  13. Hellow Luiza, cum mai esti?
    nu ai mai scris nimic!

    ReplyDelete
  14. Cum a mers Challenge-ul. Eu deja fac de un an. Si am slabit 6kg.

    ReplyDelete
  15. Ce mai faci, Luiza? Sper ca esti bine :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...