Chocolates and dreams

Chocolates and dreams

17 January 2018

5 idei feluri de mancare ieftine

Cum am spus si in planurile pentru anul 2018, imi doresc sa cheltuim mai putin, asta inseamna gatit mai mult si gatit mancaruri (relativ) ieftine, de aceea astazi va prezint 5 idei feluri de mancare ieftine, nu reinventez roata, sunt sigura ca sunt mancaruri pe care le stie toata lumea, eu doar vi le reamintesc.

1. Mancare de leguminoase:
Gatesc mancare de fasole in stil grecesc: fasolada-supa de fasole fara carne, doar cu ulei de masline si gigantes-fasole gigant la cuptor cu ulei de masline, sunt retete ieftine cu putine ingrediente si care se bazeaza pe uleiul de masline pentru a conferi gust si calorii mancarii.
Gatesc si chili, fasole condimentata cu pudra de cayenne/ardei iute. Prepar chili con carne din fasole rosie cu carne tocata de vita iar varianta frugala si ieftina este chili vegetarian pe care il gatesc cu fasole neagra si cartof dulce.
Salata de fasole: boabe fierte de fasole cu ulei masline, ceapa, otet de mere si ce mai am prin casa:morcovi, ardei, etc.
Gatesc mancare de linte rosie pe care o servesc cu garnitura de orez sau gatesc fakes-ciorba de linte greceasca.
Desi fasolea se regaseste pe mesele multor case si este sanatoasa consider totusi ca nu este un aliment optim pentru un consum des/excesiv din cauza acidului fitic, asa ca ma rezum sa gatesc de 1-2 ori pe luna fasole si ma axez mai mult pe lintea rosie al carei acid fitic este aproape in totalitate neutralizat in timpul gatirii, lintea, in general, are o concentratie mai mica de acid fitic fata de fasole, iar lintea rosie este leguminoasa uscata care ramane cu cel mai scazut nivel de acid fitic dupa gatire.
Inmuierea boabelor de fasole peste noapte ajuta la inlaturarea acidului fitic, insa nu in totalitate, din pacate, asa ca nu gatiti fasole fara sa o lasati peste noapte in apa. Schimbatul primei ape dupa ce fasolea a fiert 5 minute ajuta iar la inlaturarea acidului fitic.
Acidul fitic interactioneaza si perturba asimilarea nutrientilor.
Mazarea si fasolea verde nu au acid fitic, deci pot fi consumate oricand ne dorim.
Mancare de mazare: eu gatesc mazarea econom, fara carne, nu imi place mazarea cu carne. Gatesc mazare cu ceapa, ulei de masline, suc de rosii si marar, simplu si ieftin.
Pastaile verzi le gatesc la fel ca mazarea sau ca salata, le fierb, le scurg bine si le condimentez cu sare, piper, ulei de masline si otet de mere.

2. Mancare de varza:
Mancarea de varza este ieftina si nepretentioasa si devine mai gustoasa pe masura ce trece timpul. Daca fac o cantitate mare pot congela 2 portii si astfel am mancare gata pregatita pentru zilele in care nu am chef de gatit.
Mai fac salata nemteasca din varza rosie, o salata extraordinara pentru anotimpul rece, o salata atipica deoarece este gatita, dar prepararea termica ii ofera avantajul de a se mentine mai mult timp proaspata, asa am salata ieftina si sanatoasa pentru mai multe zile la frigider.
Salatele clasice din varza alba cruda si varza rosie cruda, ambele ieftine, de sezon si la indemana oricui,
Varza murata calita este un alt fel de mancare ieftin si gustos.

3. Supe/ciorbe:
Supa crema de legume si ciorba de legume sunt ambele ieftine si sanatoase.
Zeama de oase, sanatoasa si usor de facut. Daca faceti mancare din pui intreg puteti pastra oasele la congelator si le adaugati si pe ele cand faceti zeama de oase.
In Ro se gasesc carcase de pui, sunt ieftine si iese o supa de pui grozava din ele.
Un pui intreg este un aliment econom din care eu fac trei feluri de mancare: spatele, gatul si aripile le folosesc pentru supa, pieptul il pastrez pentru mancare indiana/chinezeasca, pulpele le folosesc la alta mancare: ostropel, pilaf, etc. iar organele le strang pentru drob.

4.Mancare de cartofi:
Tocanitele de cartofi sunt ieftine, rapide si gustoase.
Salata simpla de cartofi cu ceapa, ulei de masline, otet si masline este ieftina si mereu apreciata de mine.
Mai mananc si cartofi fierti si raciti, apoi ii feliez si ii trag in tigaie in ulei de masline, servesc cu o salata si gata masa. Cartofii e bine sa stea ceva vreme la congelator ca sa se intareasca amidonul si sa nu se sfarame in tigaie.

5.Orez:
Pilaf cu aripi sau pulpe de pui, pilaf sarbesc, pilaf cu ciuperci, spanakorizo-pilaf grecesc cu spanac si verdeturi.
Pe langa variantele de mai sus eu gatesc orezul simplu, sotat in ulei de masline si unt si fiert la foc mic-mic, garnitura asta este foarte gustoasa si merge aproape la orice fel de mancare, de ex. folosesc garnitura asta la mancare de linte, mancare de urzici, fripturi, somon, mancare indiana, mancare chinezeasca.

Acestea sunt ideile mele de mancaruri ieftine. Sunt mancaruri pe care la fac des si cu care reusesc sa reduc cheltuieile alocate mancarii.
Voi ce idei aveti pentru mancaruri ieftine, dar sanatoase?











20 comments:

  1. Ai uitat de naut si de mazare/fasole verde ( stiu ca mazarea si fasolea verde nu sunt de sezon, dar cele congelate sunt la indemana mereu ). Apoi spanac cu orez, varza cu orez si praz cu orez. Si acum iarna, trahanas, pe care eu il fac fie supa cu cartofi si suc de rosii, fie cu lapte, mai ales pentru cina.
    Duminica am incercat un fel de placinta fara foi cu verdeturi si faina de malai, plus 2 oua si feta. A iesit foarte spornica si se pastreaza bine la frigider. Salata de portocale cu finocchio si masline ai incercat ? E o delicatesa acum, iarna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vai, cum am putut sa uit de spanakorizo si mazare?!? :)) Bine ca mi-ai amintit de ele, sa editez articolul si sa le trec. Varza cu orez nu gatesc, este cea a la Cluj? Nici praz cu orez nu am mancat.

      Delete
  2. Ce pofta mi s-a facut sa incerc orezul facut simplu cum zici. Apa o adaugi tot cite putin?
    Eu fac des supa de dovleac si supa de varza chinezeasca.
    In ultimele saptamini am facut linte: sau verde, de mincat simpla, sau rosie (cu cocos si curry), alaturi de orez.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elena, sa il incerci pt ca e delicios! Sotul meu nu a fost niciodata un fan al orezului dar a cam ajuns sa prefere orezul in locul cartofilor la cuptor, lucru care parea imposibil hahaha. E un orez in genul celor arabesti.
      Deci eu fac asa orezul asta: il sotez binisor in ulei de masline+unt sau doar unt sau doar ulei de masline, depinde cum am chef, dupa ce l-am sotat adaug apa (si merg pe proportia asta: 1 masura orez la 2 masuri apa), adaug sare, amestec un pic, pun capacul si dau focul la minim pt 18-20 de min, timp in care nu mai deranjez orezul, dupa 18-20 min opresc focul, las orezul sa tihneasca si dupa 5-10 min il amestec cu furculita ca sa nu ramana dens si gata.
      Se face foarte simplu si e super gustos, folosesc orez jasmine sau alt orez cu bob lung.
      Legat de foc, eu am aragaz pe butelie de gaz si reglez in asa fel flacara incat abia sa palpaie, deci focul e minim-minim si uneori daca il scap la mai mult de 20 min are tendinta sa se prinda un pic pe fund dar se desprinde cat il las la tihnit dar nu stiu cum s-ar comporta la o flacara mai mare, deci atentie.
      Linte am si eu in plan, cred ca o sa fac ciorba de linte greceasca.
      Pentru supa de dovleac pregatesti dovleacul in prealabil in cuptor? Nu am incercat supa de varza chinezeasca, nici nu sunt sigura ca stiu varza chinezeasca..o fi bok choi?

      Delete
    2. L-am făcut aseară, foarte bun :)Mulțumesc de reteta.
      Coc înainte dovleacul, uneori nu se coace bine, dar macar cât să-l tai ușor.Cand fac cu butternut, nici macar nu-l mai curat de coaja.
      Cred ca e bok choi varza: e mai lunguiata, deschisă la culoare si are gust apropiat de cel al verzei.

      Delete
    3. Ce ma bucur ca ti-a placut! :)
      Sotul meu a ajuns sa iubeasca orezul cu garnitura respectiva :))
      Am si eu in plan o crema din butternut.

      Delete
  3. idei bune ! şi noi folosim mult orezul, carnea de pui !
    mult succes !

    ReplyDelete
    Replies
    1. E gustos orezul, mie imi place in orice forma iar carnea de pui e preferata mea :)

      Delete
  4. Delicioase feluri de papa! Trebuie sa conving pe cineva sa le prepare. :) Macar unul dintre feluri. :)
    Ziua buna sa iti fie! Pupici! <3
    Multumesc pentru retete! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha mi-a placut asta cu trebuie sa conving pe cineva sa le prepare :)) eu trebuie sa ma conving pe mine cand vreau sa fac ceva, pentru ca in afara de mine nu am pe cine sa conving :))

      Delete
  5. Daa, si noi mincam fasole boabe, o tin la inmuiat si schimb apa de doua ori apoi, cind o pun la fiert schimb apa o data dupa ce a dat in clocot. Suntem fani salate de varza alba, rosii cu castraveti, ardei capia copti, salata verde cu ceapa verde si rosii. Fac des pilaf sirbesc dar o sa incerc si reteta ta. Si mincare de cartofi fac des deoarece ii place foarte mult sotului meu. O sa incerc si reteta ta ca am mai mereu cartofi fierti in coaja ca-mi place sa-i maninc asa simpli, mai fac si salata orientala cu ceapa, masline,oua ulei si otet. Pupici !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da si eu folosesc oua in salata orientala, nu le-am trecut in articol deoarece ouale sunt mai scumpicele si am vrut ca ideile prezentate sa fie ieftine. Eu am oua de la gainusele mele, deci gratis :))
      Am scris mai sus intr-un comentariu exact cum fac eu garnitura mea de orez. Este un orez in stil arabesc care se consuma doar ca garnitura, noua ne place mult.

      Delete
  6. Eu fac des cartofi frantuzesti, adica intai fierti un pic si apoi la cuptor, cu iaurt, feta, oua si ciuperci. Plus condimente. Foarte buni ies, ne batem pe ei. Si mai fac des orez cu ciuperci, varianta chinezeasca, in tigaie si cand e gata bat un ou ca la omleta si amestec deasupra, plus un pic de sos de soia (d-ala cu sare redusa). Amestec bine si las sa se prajeasca un pic si iese super!

    Meli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da si mie imi place fried rice si faceam si eu dar in ultima perioada am observat ca nu imi pica bine sosul de soia si orezul chinezesc fara sos de soia nu are nici un haz. Am sos de soia bio/organic dar nu-mi face bine asa ca pe moment am luat o pauza de la orezul chinezesc.
      Te pup, Meli si sper ca toate sunt bine la tine.

      Delete
  7. Se poate pune si turmeric in orezul asta, am uitat sa scriu. (tot eu, Meli)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mie imi place sa folosesc ghimbir si usturoi razuit in orezul chinezesc..dau o aroma extraordinara :)

      Delete
  8. noi mancam mult peste :-) nu doar ca e sanatos, dar se prepara si repede (nu prajit!) :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noua nu prea ne place pestele, doar somonul ne place..de mila, de sila ma fortez si eu sa mananc sardine pt ca sunt foarte sanatoase dar abia le inghit :))

      Delete
  9. In fiecare sezon urmaresc la piata ingredientele ieftine si incerc sa le folosesc la maximum. Asa ca saptamanal am 2-3 mancaruri foarte ieftine.
    Cum bine ai zis, familia mazare/fasole/linte/naut e aici. Avantajul e ca le pot fierbe o data, portionez si congelez si combina in x moduri.
    La fel radacionasele le amestec in supe creme de nimeni nu mai stie ce e inauntru :D.
    Prazul e iar o leguma subapreciata pentru cat de valoroasa e in minerale.
    Orezul a cazut pe plan secund de cand avem linte si couscous (ultimul iau din orz integral, dar e econom, ca il bag in zama de la vreo friptura si in 3-4 minute am curatzat si oala aia, si nu am aruncat zama cu resturi de condimente si legume)
    Raman verzele in salate, sau murate (doar eu). Acum sunt multe verze de sezon, fie alba, fie rosie, fie de bruxelles, etc.
    Despre radacinoase, as mentiona ca le bag in salate de cruditati. Iar rapid si ieftin. Si vitamine cacalau.

    A, si vin in curand urzicile, o sa ies la cules. Mai ieftin ca astea nu se poate :D :D


    Pentru sardine, poate te inspira ideea pe care o foloseam cu ani in urma: dadeam prin masina de carne si cu ceva condimente faceam chiftele. Asa consumam cu tot cu oase - bomba de minerale. Si daca ai peste proaspat de la pescari, o ciorba de peste ...valeu :))

    ReplyDelete
  10. A, si sa aduc aminte de magazinele Penes curcanul, aveam unu aproape de bloc si luam spate de curcan si facem o ciorba de zile mari ca fierbeam lent pana picau resturile de carne. Adaugam legume date pe razatoare (sa fiarba 10-15 min maxim) si cu lamaie sa fie acru. Gustos si ieftin.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...