Chocolates and dreams

Chocolates and dreams

26 April 2017

Operatiunea bugetul si meniul pe doua saptamani


Am inceput sa aloc o suma pentru cumparaturi din care nu vreau sa ies. Asa sunt mai atenta la ceea ce cumpar. O sa incep si sa notez exact ceea ce cumpar ca sa am o evidenta mai clara. Deja incep sa invat care sunt "esentialele".
Am inceput de 6 saptamani si pana acum m-am incadrat in buget dar este greu, sper sa devina mai usor in timp. Trebuie sa invat sa devin mai organizata si sa ma gandesc dinainte la un meniu saptamanal.

Pana la jumatatea lui Mai trebuie sa ma descurc cu ce am in casa si cu o suma (mica) de bani deoarece bugetul alocat a fost cheltuit aproape in totalitate din cauza organizarii defectuoase.
Mi-au mai ramas niste bani din care voi cumpara paine, lapte si ce maruntisuri vor mai fi necesare.

Deci imi organizez acum meniul pe doua saptamani. Nu stiu daca voi reusi sa ma incadrez in proviziile din casa, mi se pare tare greu. Daca voi reusi va fi inca un pas facut in directia cea buna.
Asadar meniul:

Micul dejun:
-vafe cu sirop de artar
-terci de ovaz cu zahar de cocos sau sirop de artar
-oua fierte, paine, cheddar

Mancare gatita pentru pranz si cina:
-mancare de mazare
-mancare de pastai verzi
-mancare de fasole
-pulpa de miel la cuptor cu garnitura din cartofi dulci la cuptor si/sau orez simplu
-pilaf cu carne de pui
-paella cu creveti
-paste cu sos rosu
-paste cu ton
-supa de linte rosie
-ciorba de fasole
-supa crema de cartof dulce
-omlete
-sardine din conserva cu salata iceberg, ceapa si masline

Salate:
-salata de cruditati (morcovi, telina, maioneza)
-salata iceberg cu rosii cherry
-salata de castraveti cu ceapa
-"salata" din ardei grasi trasi la tigaie

Fructe:
-mere, curmale, banane

Diverse:
-seminte de dovleac
-seminte de floarea soarelui
-compot de ananas
-mousse de mere

Bauturi:
-apa plata
-ceai verde
-cafea pt sot





29 comments:

  1. E un meniu perfect ! Ai si creveti, care nu sunt deloc ieftini si carne si ton. Foarte variat. Ca sa nu mai zic de ouale proaspete :) O sa te descurci fara probleme. Nu aduni ierburi pentru salata ? Cred ca ai gasi si sparanghel in livezi in perioada asta. E grozava omleta cu sparanghel salbatic.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mersi Dani! Daaa, ouale proaspete ma salveaza! :)
      Nu stiu cum arata sparanghelul salbatic, ai cumva poze sa-mi dai link la tine pe blog?
      Ar fi super daca as gasi sparanghel.

      Delete
    2. Am undeva o poza dar e mai simplu sa cauti pe net άγρια σπαράγγια. Daca gasesti, sa il faci fiert si apa o arunci, nu cumva culegi ceva asemanator ce nu se mananca crud ( αβρωνιές )

      Delete
    3. Hmm, nu cred sa fi vazut sparanghel salbatic prin livezi dar poate nu mi-a sarit mie in ochi. O sa merg in cercetare! :))

      Delete
  2. Si mie mi se pare fain si diversificat. Noi mincam doar mult mai multe salate cu tot felul de verzituri. Succes sa te si tii de el!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu pe langa prob cu suprarenalele si tiroida am probl si cu stomacul si intestinele, asa, ca nu aveam destul :)) Glumesc, in general sanatatea intestinelor e strans legata de sanatatea endocrina si toate sistemele sunt interdependente, cade unul cad toate.
      Daca mananc multe fibre am arsuri si indigestie asa ca trebuie sa mananc putina salata, valabil si pt fructe.
      Este un nene aici care are vara niste struguri atat de buni de vanzare, soi din ala vechi cu coaja mai groasa si seminte, nu pot sa mananc ca mor de stomac dupa aceea.
      Asa pe mine am invatat eu cat de vax albina sunt curentele astea vegane si raw-vegane, ca mie vegetalele imi fac rau in schimb ouale si carnea niciodata nu mi-au cauzat indigestie.

      Delete
    2. Acum imi explic de ce o dna pe care o cunosc si care are mari probleme de suprarenale, nu poate minca nimic crud, ca ba are arsuri la stomac, ba nu-i suporta intestinele. Face din vreme in vreme pe baza de suprarenale niste crize de decompensare care o sleiesc de puteri...Nu ma gindeam ca sunt legate, desi e logic..

      Delete
    3. Uff. Cunosc starile respective mult prea bine. Acum imi este mai bine, cu un an in urma crash-urile erau mult mai severe.
      Are legatura, toate sunt legate intre ele si cand cade un sistem cad toate ca intr-un cerc vicios. Suprarenalele de ex comunica tiroidei sa incetineasca metabolismul, asta va avea un efect negativ asupra digestiei si peristaltismului, se va secreta mai putin acid clorhidric, fapt care va duce la o digestie deficitara si astfel se strica echilibrul intre bacteriile bune si cele rele, cele rele putand chiar sa colonizeze instestinul subtire. Din cauza metabolitilor bacteriilor se poate ajunge la sindromul colonului permeabil cand molecule nedigerate de mancare si/sau reziduri metabolice de la bacterii pot ajunge in circulatie si cauza boli autoimune precum boala tiroidiana Hashimoto (dar nu numai) ceea ce afecteaza si mai mult tiroida. Rezidurile metabolice ale bacteriilor/fungilor sunt f toxice ceea ce va afecta mult glandele suprarenale si uite asa se formeaza cercul vicios.
      Dar, traiasca google-ul si cartile ca am ajuns sa inteleg lucrurile astea si sa inteleg ce masuri trebuie sa iau ca sa ma reintorc la viata.

      Delete
  3. Interesant si complex meniul tau. Eu as mai adauga avocado, pe care l-as manca in orice moment al zilei si seminte de in si susan.
    Ce inseamna "ardei grasi trasi la tigaie"? Caliti?
    Ideea unui meniu, oricare ar fi el, intr-o unitate de timp anume, mi se pare foarte buna, pentru
    o reglare de buget.
    Cel putin tu ai inceput, asa ca sa ai succes in tot ce ti-ai propus!
    O seara frumoasa, draga Luiza!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Avocado consum dar acum am facut niste alegeri proaste in managerierea bugetului. Adica saptamana trecuta am cheltuit in avans banii pe alimente pt prima jum a lunii Mai, asa ca trebuie sa ma descurc asa. Chiar vreau sa ma disciplinez cu bugetul. Cheltuiam mai multi bani fara buget si vreau sa fiu mai organizata, nu sa fac rabat la calitatea alimentelor, dar daca prin organizare putem manca la fel de bine si reduce un pic cheltuielile de ce sa nu o fac?
      La inceput e greu, cred ca in timp o sa devina ca o rutina, sper cel putin.

      Ardeii grasi ii tai in fasii pe lungime si trag fasiile alea in tigaie cu ulei de masline pana incep sa faca pete aurii pe ei.
      Pot sa las ardeii asa si sa ii consum ca atare sau in momentul cand au devenit aurii sa adaug putina miere peste ei si putin otet de mere, acopar cu capacul pt cateva minute, maxim 3-4 (altfel se inmoaie prea mult ardeii de la abur si ca sa fie buni trebuie sa fie crocantei) si apoi ii consum. Miere si otet se pune dupa gust, sa fie dulci-acrisori.
      Ambele variante merg ca garnitura la o sumedenie de mancaruri, noi mancam cu omleta, cu friptura, cu cartof dulce la cuptor.
      O zi frumoasa, Suzana!

      Delete
    2. Foarte interesant. Nu am stiut asa o reteta. O sa incerc si eu. Acum, ca ai spus de miere, mi-a zburat gandul la otet de mere cu miere, care e chiar dulce acrisor.
      Multumesc mult. E chiar o garnitura minunata cam la orice!
      Weekend placut si spor la toate, draga Luiza!

      Delete
  4. Replies
    1. Ei, ideile sunt mai mult pt mine, sa ma ajute in provocarea asta cu bugetul! :))

      Delete
  5. Eu n-am putut să mă țin de așa o organizare riguroasă nici patru săptămîni, dar am încercat...Nu pot spune că regret, nu mi se potrivea, dar am mare admirație pentru cei care reușesc. Să ai numai mulțumiri, dragă Luiza!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc, draga Marta!
      Pai important e sa aplicam ceea ce ni se potriveste.
      Eu nu pot sa zic ca mi-e usor cu bugetul, sau ca mi se potriveste, dar am satisfactia ca am cheltuit mai putini bani pe mancare. Cand cumparam la liber alimentele se scurgeau mai multi bani.
      Chiar sunt bucuroasa ca am impus buget pt alimente si imi pare rau ca nu mi-a dat prin cap sa fac mai demult lucrul asta.
      O zi frumoasa!

      Delete
  6. Bună Luiza!
    Interesant meniul tău și siguranță vei reuși,îți doresc mult succes!
    Un sfârșit de săptămână minunat și plin de bucurii!
    Pupic cu drag,îmbrățișez și mulțumiri de vizită!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc Elena!
      O zi frumoasa! Pupici inapoi!

      Delete
  7. Organizarea in aceasta materie va ramane pentru mine un capitol greu de invatat (si de aplicat). :) Sunt haos ambulant. :) Si cu somnul, si cu mancarea si cu toate... :) Mananc aproape orice, daca nu se uita la mine din farfurie. :) Mai ales ca... nu prea ma descurc cu gatitul...
    E drept, se pare ca sunt de la natura rezistenta (pana n-o sa mai fiu). :) E drept si faptul ca ma preocup sa am grija de organism cu tot haosul: exercitii de curatare plamani, cura cu rostopasca s.a.
    Probleme cu tiroida mi s-a spus ca am din tinerete, dar toti se mira ca nu am simptomele pe care ar trebui sa le am... Deh! Poate n-are nimic tiroida mea. :)) Oricum, nu fac tratament...
    In adolescenta am avut probleme cu stomacul si nu puteam manca orice pentru ca ma ardea de numa'-numa' - in special de la ceapa, de la struguri si de la branza de burduf (alimente care-mi plac) si atunci am zis: ori la bal ori la spital! Medicamentele le-am refuzat de mica (mi-au zis ai mei) asa ca nici acum nu ma dau in vant dupa ele si n-am de gand sa umblu dupa mine cu punga de medicamente. Am mancat ceapa si aproape ca ma tavaleam pe jos de la arsuri in stomac! Dar mancam in continuare! Pana nu am mai avut arsuri! Apoi am trecut la struguri, apoi la branza de burduf... Sunt mai mult de 30 de ani de cand nu am mai avut "arsuri" asa groaznice - vagi, se mai intampla, dar ii dau stomacului rostopasca si-i trece urgent. NU e ceva ce sfatuiesc pe altii sa faca! Nu toate organismele reactioneza ala fel. :)
    Iti doresc succes - sa reusesti sa te tii de planificare.
    Zi frumoasa sa ai! Pupici! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, sa stii ca si eu aplic "tratamentul" tau, adica mananc ceea ce stiu ca imi face rau dar in cantitati mici.
      Intr-o perioada nu puteam manca pepene galben, aveam niste indigestii crunte dupa aceea, acum vad ca nu mai am probleme.
      Hahaha haos ambulant! As zice ca ma descrie si pe mine, numai ca eu incerc constient sa aduc disciplina in rutina mea, nu numai in organizarea meniului ci si in programul de somn, orarul meselor, etc.
      Zi frumoasa, Diana! Pupici!

      Delete
  8. foarte echilibrat meniul, trebuie sa incerc si eu sa planific!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si eu abia acum ma familiarizez cu planificatul dar deja am facut economie la bani :))

      Delete
  9. foarte echilibrat meniul, imi dau seama ca am uitat de mazare sau de fasole pastai, cat si de paella. O sa le aduc mai des in meniu. Multumim de inspiratie!

    Tu cum selectezi crevetii de cumparat?

    Cat despre energie si digestie, dr Tao, la care am fost pt masaj, zicea ca canalele energetice au o legatura si un impact e in alimentele digerate. Faptul ca ti-ai dat seama ce isi face bine e f. important.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Crevetii ii iau congelati, din motive de energie, sa imi scutesc munca cu curatatul lor. Ii iau pescuiti si fara chimicale adaugate. Adica au doar sare adaugata. Daca te uiti la cei congelati marea maj au prostii adaugate in ei si sunt si de aquacultura. Astia pe care ii iau eu sunt scumpi (peste 20E/kg, ultima data am gasit cu 30E/kg) dar eu folosesc rar creveti asa ca iau ce consider ca e cel mai sanatos.

      Interesant dr tau! Banuiesc ca este proponent al medicinii chineze sau ayurveda?

      Delete
    2. da, e dr cu scoala de medicina traditionala chineza http://taosacupunctuur.be/drtao.html . Cand imi ia pulsul imi recomanda functie de starea mea/energia mea anumite alimente. De ex. nu o data am plecat dupa masaj cu ... pachetel din mancarea ei. Mi-a recomandat si sa consum mai multe chestii verzi.


      Inspirata de tine am dat o sansa la MegaImage si dat o fuga: am luat morcovi bio, castraveti bio, suc de rosii bio, creveti (ieftini...) In afara de creveti toate celelalte le consumai si am fost f. multumita de gustul lor! o sa mai iau!. Ce nu imi place e ca au multe pungi de plastic...
      Am facut si o mazare tot inspirata de tine (de la piata am luat mazare proaspata si am dezghiocat la pastai de m-am plictisit :D mi-a trebuit 1.5kile...si data viitoare o sa fac din 2 kile :D :D sa ne ajunga 2 zile :D ).

      Cu meniul, iti sugerez sa incepi cu cele de pe stoc si mai completezi cu ce mai ai nevoie. Abia astept ca gradina sa inceapa sa rodeasca (si eu care abia incep sa vad vrunzulitele prin gradina :D )

      Delete
    3. Ma tenta si pe mine sa merg la un specialist in med trad chineza dar nu sunt pe insula asta.
      Am tot citit lucruri bune de acupunctura si chiar as incerca daca as avea unde.
      Pungi de plastic sunt si aici la Mega, eu le refolosesc ca pungi de gunoi.
      De legumele si fructele lor bio sunt si eu multumita. Doar acum in ultima perioada nu imi plac merele bio si iau conventionale. De obicei iau bio granny smith dar nu au mai adus. Au adus niste mere mari din Italia dar nu m-a convinsa gustul asa ca am mai recumparat.
      Esti tare cu dezghiocatul! :)) eu cumpar doar congelata ca sa imi fie usor. Incerc sa imi dozez cu grija efortul ca sa nu obosesc prea mult si atunci clar ca apelez la mazare congelata. Iau mazare bio de la Uncle Stathis, este atat de buna, nu am cuvinte.
      Cu meniul merge, greu, dar merge.
      Vai si eu abia astept sa rodeasca gradina! Azi am vazut cateva pastai mici mici in gradina!!! Si incep si dovleceii sa se formeze dar eu astept rosiile! :))

      Delete
  10. Asta e meniu de restaurant deja! Esti foarte tare ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. He he, mai degraba de taverna :)))

      Delete
  11. Spor la planificat! Sa+ti iasa toate asa cum vrei si sa ava descurcati cu ceea ce aveti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc! E greu planificatul asta, sper sa imi intre in sange la un moment dat :))

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...